Maty wygłuszające do drzwi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LIFE
    Ambiente
    • 2005
    • 183

Dzięki dobrzy ludzie za info i fotki.
    Widzę w tym aucie głośniki Morela - ciekawy sprzęt ponoć jeden z najlepszych.
    Wygląda na to, że nie jest istotne z jakich materiałów się robi wygłuszenie ale jak.
    No i zastanawiam się kleić w zakładzie (np. www.automediamax.pl) czy samemu i gdzie kupić ten pierścień pod głośnik :lol: ?
    Power is nothing without control !
    "Samochód nie powinien wyglądać na szybszy niż jest" - zasłyszane na forum (napisał paulm)

Komentarz

• arci9
      RS
      • 2004
      • 2007

To zdjęcia auta jednego z naszych forumowych kolegów, jak uzna za stosowne to napisze kilka słów na ten temat.
      Szczęka mi opadła, bo po pierwszych zdjęciach zacząłem kojarzyć, że to auto jedengo z kolegów :evil: , i te panele pod głośniki mocno przypominają mi moje.... :roll:
      Czy ta mata się przykleiła do szyby i podczas podnoszenia ich wyszła razem z szybą?

Komentarz

• Purchawa
        Admin
        S_OCP Member
        • 2004
        • 8007

U mnie tak jest oklejone. ZTCP to tylko drzwi, a boczek nie ruszony.
        Załączone pliki
        "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
        Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• misiekwaw
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7715
          • Ford

Zamieszczone przez arci9
          Czy ta mata się przykleiła do szyby i podczas podnoszenia ich wyszła razem z szybą?
          mata odkleiła się od zewnętrznego poszycia, które zapewne wcale lub prawie wcale nie zostało oczyszczone z zabezpieczenie antykorozyjnego, bo mata była cała w żółym, tłustym mazidle i przykleiła do szyby unimożliwiając podniesienie jej :? Podniesienie szyby było mozliwe dopiero po rozebraniu drzwi, zerwaniu zewnętrznej warstwy zrobionej notabene TYLKO z taśmy dekarskiej, wydłubaniu zrolowanej maty z drzwi, wyjęciu uszczelek i dopiero wtedy dało się zamknąc okno - i to tez nie od razu, a po walce z przyklejoną matą :x
          Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
          http://www.disi-tune.pl
          Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
          Był WRX
          Była Octa

Komentarz

• Samiec
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 4287
            • Octavia I (1U2)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Panowie a ja mam jeszcze takie pytanie ,juz po oklejeniu drzwi matami ,jak bym mial problem z drzwiami i trzeba by te maty zerwac ,aby sie dostac do problemu ,to schodza one w miare dobrze ? bo i na kable sie ta mate nakleja :roll: robil ktos juz taka operacje? :roll:
            TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
            SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
            SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• misiekwaw
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7715
              • Ford

Zamieszczone przez Samiec
              Panowie a ja mam jeszcze takie pytanie ,juz po oklejeniu drzwi matami ,jak bym mial problem z drzwiami i trzeba by te maty zerwac ,aby sie dostac do problemu ,to schodza one w miare dobrze ? bo i na kable sie ta mate nakleja :roll: robil ktos juz taka operacje? :roll:
              ciężko się to odkleja od duzych powierzchni, kable oderwiesz od nich bez większych problemów :idea:
              Był WRX
              Była Octa

Komentarz

• LIFE
                Ambiente
                • 2005
                • 183

A gdzie kupić pierścienie pod głośniki ?
                "Samochód nie powinien wyglądać na szybszy niż jest" - zasłyszane na forum (napisał paulm)

Komentarz

• Samiec
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 4287
                  • Octavia I (1U2)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez MisiekWAW
                  ciężko się to odkleja od duzych powierzchni, kable oderwiesz od nich bez większych problemów :idea:
                  Tak an przyszlosc ,a pozniej po odklejeniu czym usunac pozostalosci po macie ? :roll:

Komentarz

• misiekwaw
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7715
                    • Ford

Zamieszczone przez LIFE
                    A gdzie kupić pierścienie pod głośniki ?
                    może zapytaj większymi literami, bo tu sami ślepcy :!:

pierścienie nie są obowiązkowe, u mnie jest na standardowych daje radę 8) IMO podstawą jest oklejenie drzwi tak, żeby przykręcenie pierścienia wymagało mocnego dociśnięcia go do maty, oraz oklejenie go dookoła.
                    Był WRX
                    Była Octa

Komentarz

• misiekwaw
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 7715
                      • Ford

Tak an przyszlosc ,a pozniej po odklejeniu czym usunac pozostalosci po macie ? :roll:
                      jakie pozostałości :?: :zlosnik: nic nie zostaje, jak zostanie klej to benzyną ekstrakcyjną czy czymś takim :roll:
                      Był WRX
                      Była Octa

Komentarz

• Samiec
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4287
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

przykręcenie pierścienia wymagało mocnego dociśnięcia go do maty, oraz oklejenie go dookoła.
                        Czyli trzeba zdjac pierscien ,przykleic mate i przykrecic do niej go? :roll: Dobra porada bo bym pewno tego nie zrobil.

Komentarz

• misiekwaw
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7715
                          • Ford

przykręcenie pierścienia wymagało mocnego dociśnięcia go do maty, oraz oklejenie go dookoła.
                          Czyli trzeba zdjac pierscien ,przykleic mate i przykrecic do niej go? :roll: Dobra porada bo bym pewno tego nie zrobil.
                          zdjęcie pierścienia to pierwsza rzecz jaką zrobiłem po zdjeciu tapicerki :roll:
                          Później wyklejając drzwi w miejscach gdzie pierścień styka się z drzwiami przyklejałem dodatkowe kawałki maty (niestety nie mam tego dobrze na zdjęciach pokazanego), przykłądałem pierścień i sprawdzałem czy była przerwa między piescieniem a matą. Uznałem, ze będzie ok, kiedy po dociśnięciu pierścienia "wcinał" się sie w matę, wtedy po dokręceniu go dodatkowo okleiłem go dookoła, a na koniec kumpel uszczenił to taką mazią bitumiczną.
                          Był WRX
                          Była Octa

Komentarz

• LIFE
                            Ambiente
                            • 2005
                            • 183

może zapytaj większymi literami, bo tu sami ślepcy
                            Pytałem się w tym poście 3 razy i nikt nie potrafi odpowiedzieć (albo nie chce) gdzie można kupić pierścienie dystansowe pod głośnik, dlatego piszę dużymi literami.

Komentarz

• misiekwaw
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 7715
                              • Ford

Zamieszczone przez LIFE
                              może zapytaj większymi literami, bo tu sami ślepcy
                              Pytałem się w tym poście 3 razy i nikt nie potrafi odpowiedzieć (albo nie chce) gdzie można kupić pierścienie dystansowe pod głośnik, dlatego piszę dużymi literami.
                              pewnie dlatego, ze IMO nie ma ich w sprzedazy, sa robione pod klienta jak robi wygłuszenie w zakładzie CA ja na swoje pierscienie zamówione w GAE już nie czekam, bo kilka miesięcy to chyba wystarczajacy czas na zrealizowanie tak prostego zamówienia :roll: nie to nie :x
                              Był WRX
                              Była Octa

Komentarz

• LIFE
                                Ambiente
                                • 2005
                                • 183

Poszukałem trochę w necie i dowiedziałem się, że firma POWE jest na etapie opracowywania takich pierścieni do Octavi I (może będą we wrześniu), na razie robią do Octavi 2 i niedługo powinny się pojawić. Zainteresownych odsyłam do poniższego linku:

Pisać maile, dzwonić, męczyć :twisted: , im więcej tym lepiej - szybciej zrobią takie cudo. :lol:

Komentarz

• arci9
                                  RS
                                  • 2004
                                  • 2007

ja na swoje pierscienie zamówione w GAE już nie czekam, bo kilka miesięcy to chyba wystarczajacy czas na zrealizowanie tak prostego zamówienia nie to nie
                                  ja się Tomka przyciśnie to w kilka chwil zrobi takie panele, tylko trzeba stać i mordować......Moje zrobił chyba w ..lutym i zaraz pójdę je montować :diabelski_usmiech

Komentarz

• misiekwaw
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 7715
                                    • Ford

Zamieszczone przez arci9
                                    ja się Tomka przyciśnie to w kilka chwil zrobi takie panele, tylko trzeba stać i mordować......Moje zrobił chyba w ..lutym i zaraz pójdę je montować :diabelski_usmiech
                                    strasznie nie lubie jak ktos robi łaskę i bierze za to kasę... widocznie to było za małe zamówienie, za tanie, zbyt pracochłonne... wali mnie to, nie to nie... poradziłem sobie bez, i dla mnie wystarczy
                                    Był WRX
                                    Była Octa

Komentarz

• paulm
                                      Ambiente
                                      • 2005
                                      • 108

Pozwole sobie jeszcze raz się wtrącić. Pytanie jest takie: czy wyklejenie wewnętrznej części tapicerki gąbką akustyczną, bez wygłusznia drzwi matami przyniesie jaki kolwiek efekt ? :roll:
                                      Czy lepiej sobie darować taką zabawe i iść na piwo na przykład ? :szeroki_usmiech

Komentarz

• arci9
                                        RS
                                        • 2004
                                        • 2007

arci9 napisał/a:
                                        ja się Tomka przyciśnie to w kilka chwil zrobi takie panele, tylko trzeba stać i mordować......Moje zrobił chyba w ..lutym i zaraz pójdę je montować

strasznie nie lubie jak ktos robi łaskę i bierze za to kasę... widocznie to było za małe zamówienie, za tanie, zbyt pracochłonne... wali mnie to, nie to nie... poradziłem sobie bez, i dla mnie wystarczy
                                        IMO też mam podobną opinie - albo ktoś się tym zajmuje na serio i profesjonalnie albo lepiej niech się nie bawi w biznes...a poźniej mówią , że jest bezrobocie...:?
                                        sorry za OT

Właśnie nie dawno skończyłem zakładać panele z mdfu...zrobiłem odsłuch i jest naprawdę różnica, teraz przód wali basem prawie jak sub :shock: warto było poświęci 4h na zabawę - satysfakcja gwarantowana ....przy okazji poprawiłem gdzie nie gdzie wygłuszenie i dodałem po kawałku maty w miejscach gdzie ich brakowało :szeroki_usmiech

[ Dodano: Pią Lip 22, 2005 9:22 pm ]
                                        Pytanie jest takie: czy wyklejenie wewnętrznej części tapicerki gąbką akustyczną, bez wygłusznia drzwi matami przyniesie jaki kolwiek efekt ?
                                        Czy lepiej sobie darować taką zabawe i iść na piwo na przykład ?
                                        IMO wydaje mi się , ze efekt będzie kiepski,szczególnie w Octavii...
                                        Wygłuszenie ma na celu stworzenie odpowiedniej przestrzenie tak aby głośnik miał czym oddychać- w Okcie drzwi są dziurawe jak ser szwajcarski,po wygłuszeniu stworzy się komora zamknięta - po za tym naklejenie mat ma także na celu usztywnie wszelkich elementów tak aby przy głośnym i "basowym" graniu nic nie drgało :P

A tak dasz czadu i zamiast muzy będziesz słyszał ruchy tapicerki i wszystkiego co się we drzwiach znajduje :?

Komentarz

• Samiec
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 4287
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez arci9
                                          Właśnie nie dawno skończyłem zakładać panele z mdfu...
                                          Masz moze fotkie jak one wygladaly ? :roll:

Komentarz

• Nexus6
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 4847
                                            • Volkswagen

Odnośnie wytłumiania - wklejam spore kawałki posta Mistrza Polski w klasie Profesjonalista sprzed 2 lat

Materiał (np. mata) miękki dobrze tłumi wibrację i rezonans drżącej powierzchni, np. blachy drzwiowej ale źle uszczelnia otwór, a materiał twardy i sztywny słabo tłumi gdyż drży razem z tłumioną powierzchnią i drgań nie amortyzuje ale za to lepiej nadaje się do "sztywnego zatkania otworów". Właściwości tłumiące twardych mat drastycznie spadają w zimie, gdy te tanie bitumiczne maty twardnieją jeszcze bardziej.

zaklejanie otworów technologicznych czyli uszczelnanie komory woofera. TO NIE JEST WYTŁUMIANIE.
                                            Tutaj sprawa ma się odwrotnie, tak jak przy wykonywaniu obudów głośnikowych ścianki muszą być sztywne, nie mogą się poruszać i wydymać pod wpływem dużego ciśnienia wewnątrz komory drzwiowej. Dlatego Ci żartobliwie napisałem o kolumnach domowych i ich obudowach z foliowego worka bo Ty chciałeś otwoty zaklejać właśnie taką wiotką i miękka matą, która może być wypychana przez ciśnienie panujące wewnątrz drzwi (szczególnie w upalne dni).

WNIOSKI:
                                            1. Wytłumić rezonans blach wewnątrz komory drzwiowej (maty jak najmiększe, mogą byż z alu). Za głosnikiem jakies elementy rozpraszające i pochłaniające dźwięk (np. Dynaxorb, Tac Mat)

2. Uszczelnić SAME otwory matą TWARDĄ, minimum dwie warstwy zaklejające otwór z dwóch jego stron. Najlepiej zamknąć te otwory wyciętą do ich kształtu blachą aluminiową.
                                            To ma być tylko uszczelnienie i wykonanie konstrukcji nośnej dla miękkich mat tłumiacych, które pójdą na wierzch.

3. Na całość tak uszczelnionych blach drzwi należy nanieść jak NAJMIĘKSZE maty, najlepiej nie twardniejące przy niskich temperaturach aby wytłumić rezonans i drżenie całych już uszczelnionych wcześniej powierzchni blach (zewnetrznych i wewnętrznych). Dobrze gdy te miękkie maty są z folią alu gyż dodatkowo wzmacniają często pękające maty twarde, którymi pod spodem są zaklejone i wzmocnione przed wypychaniem otwory technologiczne. Po takiej operacji otwory są sztywne, nie zapadają się i nie pękają a położona na całości zewnetrznych i wewnętrznych blach drzwi miękka mata z alu tłumi drgania i rezonanse.

4. Na płat tapicerki nanosimy pastę tłumiacą jej wibracje i wyciszającą ruchome i chrupiące spawy plastików (np Brax).

post copyright by ESSA (czyli Jurek D. :diabelski_usmiech )
                                            With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• arci9
                                              RS
                                              • 2004
                                              • 2007

arci9 napisał/a:

Właśnie nie dawno skończyłem zakładać panele z mdfu...

Masz moze fotkie jak one wygladaly ?
                                              NIestety nie - tak się rozpędziłem z robotą, że zapomniałem o fotach ops:

Ale jak będziesz chciał to wpadaj do mnie to Ci co nieco pokaże i objaśnię :wink:
                                              sorki za OT.

Komentarz

• Sebastian_M26
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 1823
                                                • Superb II (3T4)

te panele są ZARDZEWIAŁE? :shock: :shock: :shock:
                                                Załączone pliki
                                                Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Samiec
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 4287
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez arci9
                                                  NIestety nie - tak się rozpędziłem z robotą, że zapomniałem o fotach ops:

Ale jak będziesz chciał to wpadaj do mnie to Ci co nieco pokaże i objaśnię :wink:
                                                  sorki za OT.
                                                  A to moze tak chociaz ,ksztalt byl taki jak orginalne plastiki czy taki jak na fotkach?

Jakim specyfikiem zabezpieczyc przed woda pierscien z MDF-u? :roll:

Jak firma z okolic wawy ,zrobila by pierscienie z MDF-u w dosc szybkim tempie ,za umiarkowana cene i bez stania nad glowa ? :roll:

Jak sie ogarne juz ze wszystkimi gratami(mam nadzieje ze jeszcze maks tydzien) to nie omieszkam odwiedzic k

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

To sa penele z MDF-u ktory jest pomalowany jakas farba. Jak sadze zwyklym drewnochronem jakby pomalowal to tez bedzie dobrze. W sumie to farba ktora na polu nawet z 10 lat moze byc i nie powinna schodzic.
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...